Nyt tulee tiukkaa tekstiä ruokavalion mahtavuudesta ja mihin kaikkeen se pystyykään. Ruokavalion avulla tein elämänmuutoksen ja nyt on olotila ihan paras kaikkiin aikoihin, lukaisepä mitä tein...

Kaikki alkoi poskiontelo-ongelmista, joihin söin antibioottia/kortisonia/avaavia lääkkeitä kahden vuoden ajan lähes tauotta ja tämä liian suuri lääkemäärä rikkoi vatsalaukun ja suoliston. Poskiontelot leikattiin kuten myös nielurisat ja nillä toimenpiteillä lääkemäärä saatiin pienennettyä, mutta vahinko oli jo tapahtunut ja minulla diagnosoitiin vatsakatarri, refluksi ja epäiltiin jos jonkinnäköistä muutakin ongelmaa. Joka kerta syötyäni vatsa tuli kipeäksi ja turposi palleasta asti melkoiseksi raskausvatsaksi sekä aiheutti ilmavaivoja, töissä istuminen oli todella tuskaa aina syömisen jälkeen. Alkoholin nauttiminen sai aina vatsan kuralle ja pahaolo tuli melko pian ensimmäisen alkoholiannoksen jälkeen. Lääkäreiden mielestä ainoa mahdollisuus oli tehdä ruokatorven toimenpide, missä onnistumisprosentti oli fifty-sixty-luokkaa ja monelle kuulemma joudutaan tekemään sama operaatio kahteen kertaan. Eipä kuulostanut houkuttelevalta ja olin jo niin pettynyt lääkäreiden lääkkeiden tuputtamiseen ja aikaisemman leikkaushoidon pitkittämiseen että lähdin etsimään vastauksia muualta.

Kuulin ystävältäni Paula Heinosen luennosta ja menin mielenkiinnosta kuuntelemaan, siellä kiinnostuin funktionaalisesta lääketieteestä ja päätin antaa mahdollisuuden flt ravintoterapeutille. Avoimin mielin marssin vastaanotolle, täytin monet lomakkeet elämäni ensi hetkistä siihen päivään ja kaikki terveyteen liittyvät faktat ja sitten alettiin puhua asiaa. Olin kuulemma klassinen esimerkki siitä, miten liika lääkkeidenkäyttö tuhoaa hyvinvoinnin, mutta onneksi ymmärsin hakea apua ajoissa. Kauhuissani kuuntelin kun terapeutti kertoi minulle miten elimistö kestää yhden antibioottikuurin vuodessa ja mitä kaikkea sen jälkeen tulevat lääkkeet aiheuttavat elimistössä...silmät ymmyrkäisinä kuuntelin ja ihmettelin miten olin saattanut päästää oman terveyteni tälle tolalle. Vakavan sairauden selättäneenä tiesin heti että nyt ollaan oikealla asialla kohti parempaa ja terveellisempää huomista - kerroin terapeutille tekeväni kaikkeni tarveyteni eteen, niitä kun on vain yksi eikä sitä parane menettää.

Minulle määrättiin eliminointidieetti ensimmäisiksi viikoiksi ja paljon ravintolisiä sitä tukemaan, myös happolääkkeet (jotka eivät koskaan vaikuttaneet refluksiini vaikka merkkejä vaihdettiin muutaman kuukauden välein) jätettiin pois kertaheitolla. Elimointidietin aikana söin lähinnä helposti sulavaa ravintoa kuten höyrytettyjä kasviksia, kalaa/kanaa, kvinoapuuroa, marjoja, siemeniä ja hedelmiä. Pois jäivät siis kaikki kotimaiset viljat, maitotuotteet, peruna, sokeri, punainen liha yms. Tyypillinen ateriarytmini meni niin että aamupalaksi söin kvinoa-puuroa siemenillä ja marjoilla, välipalaksi hedelmää, lounaaksi höyrytettyjä kasviksia kanalla/kalalla, välipalaksi hedelmää, päivälliseksi höyrytettyjä kasviksia tai täysjyväriisiä tai bataattia (harvemmin) kanalla/kalalla ja iltapalaksi riisijauhosta keitettyä "mannapuuroa". Öljyt vaihdoin laadukkaisiin extra virgin oliiviöljyihin, suola vaihtui luonnolliseksi harmaamattomaksi merisuolaksi, mausteena käytin vain herbamarea. Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat melko tuskaa kun kaupassa käynti piti opetella uudelleen, ekalla kerralla vietin kaupassa 1,5h enkä saanut kuin pikkukorin puolilleen tuotteita joita pystyin syömään, aikaa meni paljon tuoteselosteiden lukemiseen ja sopivien tuotteiden löytymiseen. Plus että nämä uudet puhtaat luomutuotteet sekä gluteenittomat maksoivat jonkun verran enemmän - mutta kuten sanottu, terveydelle ei voi hintaa laittaa sillä se on korvaamaton, joten antaa mennä vaan. Veden juonti oli toinen asia, joka tuntui aluksi vaikealta kun juominen on aina ollut heikko kohtani ja nyt vettä piti juoda vähintään 2 litraa päivässä. Mutta uskokaa tai älkää niin siihenkin tottuu ja vieläpä nopeasti. Jo viikon jälkeen aamulla heti herättyä meni helposti puoli litraa vettä ja tunnin päästä toinen puoli litraa. Muutenkin juominen piti opetella uudelleen, sillä juomiset piti hoitaa aterioiden välissä eikä aterian kanssa, jotta ruoan ravintoarvot eivät laimene vedestä vaan juoma otetaan silloin kun elimistä sitä enemmän tarvitsee. Kun vatsalaukun suojakalvo on rikki, helpotti kovasti kun ennen jokaista ateriaa kulautin hörpyn piihappogeeliä, joka tekee kalvon vatsalaukkuun.

Eliminointidietin jälkeen ruokavaliotani muutettiin hieman niin että sinne otettiin lisää ruoka-aineita ja ravintolisiä muutettiin, nyt kun vatsa/suolisto oli saatu puhtaaksi oli aika lisätä sinne oikeita bakteereita takaisin. Aloin syömään mm. erilaisia maitohappoja ja kokeilin uusia ruokatuotteita yksi kerrallaan, ja mikä parasta: oli ihana huomata miten olo parani päivä päivältä. Turvotukset/kivut jäivät pois heti ensimmäisestä päivästä, energiat oli tulossa takaisin, hiukset/kynnet/iho tuntuivat erilaisilta, refluksi helpotti, nivelet tuntuivat "rasvatuilta" ja kaiken kaikkiaan olo oli selvästi parempi kuin aikaisemmin. En ollut lainkaan ajatellut että muutos voisi olla niin kokonaisvaltainen, odotin että vatsakivut ja turvotus jäisivät pois enkä ymmärtänyt lainkaan miten paljon parempi olo minulle olikaan tulossa. Ruoanlaittoon meni aikaa kyllä selvästi enemmän kuin aikaisemmin kun sekin piti opetella uudelleen, mutta onneksi on google ja lukuisat erikoisruokavalioreseptit siellä. Kun aikaa kului, opin jopa soveltamaan reseptejä niin että pystyin muokkaamaan mukavasta reseptistä minulle sopivan ilman mitään sopimattomia aineita - ja jos minä pystyn siihen niin kuka tahansa pystyy! En todellakaan ole syntynyt onnellisten kaulinten tai kokin veitsien alla ;) Nyt reilun puolen vuoden jälkeen oloni on paras aikoihin ja osaan jo tehdä omia ruokia suhteellisen vaivattomasti plus että ulkona syöminenkin alkaa jo luonnistua, enpä voi muuta kuin kehua ja suositella flt ravintoneuvontaa kaikille vatsaongelmaisille - minä sain avun ja voin lämpimästi suositella myös sinulle <3

Jatkuu seuraavassa artikkelissa...tulossa mm. ihana bataatti-palsternakka-porkkana rieska ohje, miten herkuttelen tällä ruokavaliolla yms.