Jatkan edellisestä artikkelistani nyt puolen vuoden erikoisruokavalion jälkeen. Olo on edelleen mahtava, olen nyt 15kg kevyempi ja elämä hymyilee huomattavasti leveämmin kuin ennen :) Uuteen ruokavalioon totutteleminen oli aluksi vaikeaa ja aikaavievää, mutta muutamien viikkojen jälkeen homma alkoi sujua ja nyt menee jo ihan rutiinilla. Itse asiassa nyt mietin jo että miten olen ennen voinut syödä niin kuin söin ja sietää olotilaani, vaikka välillä olen vähän ratkennutkin. Ruokavalioni on siis edelleen viljaton, maidoton ja sokeriton, lisäksi syön vain valkoista lihaa paitsi joskus riistaa. Gluteenitonta kauraa kokeilin mutta se ei sopinut lainkaan joten kaikki suomalaiset viljat gluteenilla tai ilman ovat poissuljettuja. Ja silti saan riittävästi syödäkseni! Toki käytössä on edelleen useat ravintolisät; aamuisin otan maitohappobakteerit, monivitamiinin, d-vitamiinin, öljykapselin ja päivällä lisää öljyä ja illalla kalsium-magnesiumsitraattia.

Olen jäänyt koukkuun kvinoa-puuroon, jota valmistan suomalaisesta luomutuotteesta koska se puuroutuu hyvin. Kvinoa huuhdellaan ensin ja keitetään sitten miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, sen jälkeen mausteeksi luonnonsuolaa ja kunnon öljyä. Itse käytän harmaamatonta merisuolaa ja extra virgin luomu oliiviöljyä, mutta kaikki luomu oliiviöljyt tummissa lasipulloissa ovat hyviä. Puuroon lisään liotettuja siemeniä, sesaminsiemenet on mielestäni parhaita kun niistä ei tule "liejua" liotettaessa kuten esimerkiksi unikonsiemenistä. Siemenet auttavat suolistoa pysymään puhtaana ja auttaa ruoansuolatusta, sain ohjeen että niitä pitäisi syödä kourallinen päivässä. Myös marjoja tulisi syödä vähintään kourallinen päivässä ja syönkin ison marja-annoksen heti aamulla puuron kanssa, mitä marjoja nyt sattuu löytymään niin kaikki kelpaa puuroon kunhan ovat puhtaita suomalaisia. Nyt kesällä valinnan varaa on tietysti paljon kun satoaika on käsillä, mutta talvella on turvauduttava kaupan pakastealtaaseen. Ja kyllä on puuro hyvää kun siihen on sekoitettu mustikoita, mansikoita ja vadelmia, hih, yleensä laitan marjoja niin että niitä on yhtä paljon kuin puuroa - ja joskus vielä banaaneitakin kyytipojaksi jos oikein nälättää.

Mainitsin viime artikkelissa myös juuresrieskat, joihin tykästyin ja tässä ohje myös niihin. Ensin pilko ja keitä juurekset, sitten soseuta ja sekoita kaikki yhdessä kulhossa. Lisää sekaan muut aineet ja sekoita tasainen taikina (jää vähän tahmeaksi). Lusikalla pieniä kekoja pellille leivinpaperin päälle ja pyöräytä lusikalla rieskat lättänöiksi, paista 200c 20-30 minuuttia riippuen paksuudesta mutta kunnesa saavat vähän kullanruskean pinnan. Itse tykkään hyvinkin ohuista versioista ja teen kerralla kaksin/kolminkertaisen taikinan, jotta saan pakkaseen rieskoja laiskan päivän varalle. Ja nämähän voi sitten sulattaa vaikka leivänpaahtimessa.

1 dl porkkanasosetta

1 dl bataattisosetta

1 dl palsternakkasosetta

2 kananmunaa

n.3dl gluteenitonta jauhoseosta

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

Toivon että tästä on apua jollekin samoista vaivoista kärsiville ja ruoka-ongelmien kanssa painiville, minulle ainakin alku oli hyvin vaikeaa kun ei tiennyt mistä voi syödä ja mitä ei niin olisin tarvinnut jonkun kertomaan mikä kannattaa. Itse etsin aluksi kaupoista sopivia syötäviä, kunnes ymmärsin että paljon parempaa tulee kun itse tekee ja onhan se myönnettävä että suurin osa kaupan gluteenittomista tuotteista on ihan kuraa - varsinkin leivät. Vielä ei ainakaan ole yhtään hyvää gluteenitonta leipää löytynyt, muutenkaan en kyllä syö leipää kovin paljon mutta joskus on herkuteltava kalkkunavoileivällä :)

20160805_072041.jpg20160805_072144.jpg20160805_072237.jpg20160713_102816.jpg20160713_110423.jpg